Πληροφορίες   για   τους    επισκέπτες

 Στην Κυδωνιά φτάνετε μέσω Ναυπάκτου-Πενταγιών-Καλλονής ή μέσω Λαμίας-Σπερχειάδας-Γαρδικιού- Λεύκας (ελπίζουμε φέτος να ανοίξει ο δρόμος αυτός, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν κλειστός).  Από Ναύπακτο  η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες, από Σπερχειάδα περίπου το ίδιο. Και οι δύο διαδρομές είναι αρκετά επίπονες, αλλά πανέμορφες.   Στην Κυδωνιά υπάρχει ξενώνας 8 περίπου ατόμων. Φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του Ξενώνα πριν ξεκινήσετε!!!

     Το χωριό δεν είναι τουριστικό και ικανοποιεί περισσότερο ανθρώπους που αναζητούν ένα μικρό ελληνικό χωριό, με αρχαϊκά φιλόξενους ανθρώπους. Ενδιαφέρουσα είναι η λιτή αρχιτεκτονική του χωριού κι όταν σας καλέσουν για ένα γλυκό μη χάσετε  την ευκαιρία να γνωρίσετε σπιτάκια, καλοχτισμένα και κ’μανταρ’σμένα από εξαιρετικές  νοικοκυρές που φτιάχνουν μοσχοβολιστές πίτες σχεδόν κάθε μέρα!

    Θα επισκεφθείτε τον καινούργιο ναό του Αγίου Νικολάου, που κοσμείται με ιδιαίτερα επιμελημένο εσωτερικό διάκοσμο και  εξαιρετικές μεταβυζαντινές εικόνες.

    Η επίσκεψη στο «Μαγαζί»  είναι  απαραίτητη.  Η ατμόσφαιρα και η περιποίηση εκεί είναι ξεχωριστή. Σας σερβίρεται θαυμάσιος ελληνικός καφές, νόστιμο λουκούμι και ρακόμελο με ντόπιο τσίπουρο και μέλι. Ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί  στο μαγαζί  τσάϊ από την απέναντι Σαράνταινα (Οξυά) και θαυμάσιο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από το μύλο του Κώστα Ι. Ζαχαρόπουλου.  

    Μπορείτε επίσης να βρείτε σε πολύ μικρές ποσότητες τοπικό, ζηλιστινό, μέλι, που θα σας θυμίσει, αν την είχατε προλάβει, εκείνη την μοναδική γεύση του αληθινού μελιού! 

    Αν είναι η εποχή, μπορεί να βρείτε από ζηλιστινές και ζηλιστινούς παραγωγούς, σε πολύ καλές τιμές (ή  και σαν φίλεμα, αν υπάρχει περίσσεια) γάλα, σκληρή αλμυρή φέτα με πυτιά, τραχανά, φασόλια, λαχανικά κατευθείαν από τον κήπο και γευστικό μοσχαρίσιο κρέας ελεύθερης βοσκής.

     Αν σας συγκινεί η άμεση επαφή με τη γη και τα αγαθά της, μπορεί να σας  καλέσουν στον κήπο τους οι Ζηλιστινές για να μαζέψετε φασολάκια, κολοκυθάκια ή μεγάλες κολοκύθες κι άλλα λαχανικά –όλα χωρίς λιπάσματα  και ραντίσματα. Θα σας  πάρουν ακόμη μαζί μια βόλτα έξω για να μαζέψετε, ανάλογα με την εποχή, χαμωκέρασα, κεράσια, κορόμηλα, καρυδάκια για γλυκό, μούρες, ρίγανη, δαμάσκηνα, μήλα, κράνια, κυδώνια, βατόμουρα για μαρμελάδα,  καρύδια, κάστανα και χόρτα. Μπορεί να βρείτε επίσης σπάνια βότανα και λουλούδια. Ο επισκέπτης θα κεραστεί κλωναράκια  βασιλικού και τσετσέκια από τις αυλές μας! 

    Ο τόπος είναι η χαρά των κυνηγών – με την παράκληση και τον όρο  να μην είναι  άπληστοι!      Σ’ όλα ο τόπος μας είναι  μικρός και λιτός και τα βήματά μας πορεύονται με τους αρχαίους παλαιϊκούς ρυθμούς! Και σ’ αυτό το πνεύμα θέλουμε να μας κοπιάσετε!

      Το πανηγυράκι μας γίνεται στις 5 και 6 Αυγούστου. Τότε φροντίζουμε να ανταμώνουμε όλοι. Τον Αύγουστο γίνονται  και οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις. Ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα μας: www.kidonia.gr   

          Θα χαρούμε να μας έλθετε!