Ο εφιάλτης δεν έχει τελειωμό!

Από το 2002 που η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έβαλε στο στόχαστρό της τις ομαλές κορυφογραμμές της Οξυάς, με κάποια διαστήματα ανάπαυλας, δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.
Ειδικά τώρα, μετά την ψήφιση του νέου Νόμου για την Προστασία(!) του Περιβάλλοντος που προβλέπει φαστ-τρακ διαδικασίες και κατάργηση έστω και αυτών των γνωμοδοτικών αποφάσεων των Περιφερειών, των Δήμων και των τοπικών Κοινοτήτων, πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο.

Να θυμίσουμε ότι έχουν παραταθεί από την ΡΑΕ οι άδειες παραγωγής των αιολικών σταθμών στην οροσειρά της Οξυάς και συγκεκριμένα στις θέσεις, Καστρί-Κοκκάλια (21 Α/Γ), Καράβι-Αλογοβούνι (26 Α/Γ), Τύμπανο-Τρυπήρι (15 Α/Γ) που μαζί με τον σταθμό στο Πικροβούνι (12 Α/Γ) καταλήγουν σε κοινό υποσταθμό στα Κοκκάλια και 12 πυλώνες μεταφοράς από την περιοχή Ράχες Τυμφρηστού.
Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών χωρίς όρους και προϋποθέσεις:
 Γιατί μπαίνουν σε υψόμετρα από 1600 έως 1900μ., που για άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απαγορευτικά, όπως στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία.
 Γιατί τα έργα και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν – διάνοιξη δρόμων πρόσβασης, εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίου, ανέγερση οικίσκου ελέγχου, υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς (πυλώνες) για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης κλπ – θα προκαλέσουν διάβρωση της αλπικής ζώνης, κατακερματισμό και απώλεια των φυσικών βιοτόπων, θα επιδράσουν αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής και ιδιαίτερα στο νοτιότερο δάσος οξιάς στη Βαλκανική χερσόνησο
 Γιατί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών εκεί πάνω στα αλπικά λιβάδια, στερεί ζωτικό χώρο από την κτηνοτροφία, κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.
 Γιατί είναι απειλή για τις πηγές των νερών που υδρεύουν τα γύρω χωριά αλλά και καταλήγουν τόσο στον Σπερχειό, από τον οποίο αρδεύεται ο κάμπος, αλλά και στον Εύηνο και Μόρνο που υδρεύουν την Αθήνα.
 Γιατί όλες οι Ανεμογεννήτριες βρίσκονται κατά μήκος του Ε4 Ευρωπαϊκού μονοπατιού και πάνω στον ιστορικό-αρχαιολογικό χώρο «ΚΟΚΚΑΛΙΑ»
Γιατί θεωρούμε ότι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος εξυπηρετεί μονάχα τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής Ενέργειας και την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λογική της δήθεν προστασίας του. Σημειώνουμε επίσης ότι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δίνονται δισεκατομμύρια χρηματοδότηση στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», ενώ ο λαός αναγκάζεται να πληρώνει όλο και ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια και να οδηγείται σε ενεργειακή φτώχεια.

Σας καλούμε να διαμαρτυρηθούμε την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 στο Ορειβατικό Καταφύγιο Οξυάς, να επαγρυπνούμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί ΤΩΡΑ που πλέον ο κίνδυνος να ξεκινήσουν τα έργα, χωρίς καν να ρωτηθεί η τοπική κοινωνία, ο Δήμος ακόμη και η Περιφέρεια, είναι ορατός.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να αγωνισθούμε με κάθε τρόπο για ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ αυτές οι εγκαταστάσεις.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να απαιτήσουμε από τον Δήμο, να οργανώσει την εκπόνηση μελέτης ενός Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής της Οξυάς με το μοναδικό Αισθητικό Δάσος Οξυάς και θα βάζει τους στόχους της προστασίας και της ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης σε όφελος των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων και του Δήμου.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να μην επιτρέψουμε στις εταιρείες των Αιολικών να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Φύσης μας, της Ιστορίας μας, των Παραδόσεών μας, των Βουνών μας, των Νερών μας, του Αέρα μας.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ

Κατηγορίες: syllogos